Pytanie o poradnik "Szkoła latania dla początkujących&q

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Vinion
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Pytanie o poradnik "Szkoła latania dla początkujących&q

Post autor: Vinion »

Witajcie !

Z tego że jest to mój pierwszy post, a zarazem temat chciałbym się krótko przedstawić.
Mam na imię Aleksander (14) i lotnictwem interesuje się od kiedy sięgam pamięcią.

A co do mojego problemu.
Od 3 dni próbuje wykonać lot opierający się o poradnik ""Szkoła latania dla początkujących" . Wszystko mi idzie gładko aż do tego momentu
Teraz włączmy z powrotem pauzę i skupmy się na kwestii nawigacji na tę radiolatarnię. Naszym celem jest lot prosto na tę radiolatarnię i musimy odszukać kurs który nas bezpośrednio do niej. Aby tego dokonać, ustawiamy kursor na pokrętle OBS znajdującym się na wskaźniku NAV tak, by dymek z podpowiedzią pokazał +. Przyciskamy teraz klawisz myszy. Tarcza odbiornika zacznie się obracać. Obracamy ją tak długo, aż pionowa igła przesunie się w lewo i stanie zupełnie pionowo. Jeśli uciekła nam w lewo, przesuwamy kursor lekko w lewo, aż pokaże się dymek z minusem i pojedynczymi kliknięciami dostrajamy NAV. W momencie, kiedy igła jest pionowo, wskazanie kursu znajdujące się na „godzinie 12” obrotowej tarczy wskaże nam kurs, którym powinniśmy lecieć by trafić do radiolatarni. W moim przypadku obrotowa tarcza wskazała kurs 75 stopni. Nie będziemy teraz prowadzić Cessny ręcznie, lecz wspomożemy się autopilotem. Odnajdujemy główny kompas na środku panelu samolotu i podobnie jak pokrętłem OBS, teraz kręcimy pomarańczowym pokrętłem HDG. Zauważmy, że pomarańczowy znacznik na kompasie zaczyna wędrować po okręgu. Ustawiamy go na odczytany wcześniej kurs, czyli 75 stopni. Teraz należy poinformować autopilota, że ma utrzymywać ten kurs. Otwieramy panel radia i na dole, w sekcji autopilota klikamy przycisk HDG. Zamykamy panel autopilota i wyłączamy pauzę. Zauważymy, że samolot natychmiast zacznie skręcać. Teraz jesteśmy odciążeni od pilnowania zarówno wysokości, jak i kursu. Autopilot sam się o to zatroszczy. Samolot wykona nawrót.
Otóż nie rozumiem na jakiej podstawie i jak wyliczyć to 75 stopni korekty. (Nie umiem tego odszukać na OBS i wstukać na HDG w wyniku czego zamiast lecieć na VOR JEG (115.60) skręcam po starcie w Pyrzowicach (przy włączonym AP) w prawo i zbaczam z kursu. :roll:
Myślę że ukazałem mój problem dość jasno (leciałem Cessną 172).
Jeżeli popełniłem jakiś błąd w pisowni czy nie do tego działu należało dać temat to przepraszam. Uczę się. :D

Pozdrawiam wszystkich pilotów.
Ostatnio zmieniony pn 11 lip, 2011 16:58 przez Vinion, łącznie zmieniany 2 razy.
Latam :Cessna 172
Uczę się latać :Bombardier CRJ-700 Biały
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Przyjemnie (dla odmiany) zauważyć, że ktoś faktycznie czyta te poradniki :) brawo!
75 stopni to kurs na radiolatarnię w przypadku pilota, który wykonywał ten poradnik. Ty powinieneś lecieć identycznym lub podobnym - w zależności od pozycji, w której wykonasz przedstawione czynności.

Przeczytaj jeszcze raz ten fragment:
Teraz włączmy z powrotem pauzę i skupmy się na kwestii nawigacji na tę radiolatarnię. Naszym celem jest lot prosto na tę radiolatarnię i musimy odszukać kurs który nas bezpośrednio do niej. Aby tego dokonać, ustawiamy kursor na pokrętle OBS znajdującym się na wskaźniku NAV tak, by dymek z podpowiedzią pokazał +. Przyciskamy teraz klawisz myszy. Tarcza odbiornika zacznie się obracać. Obracamy ją tak długo, aż pionowa igła przesunie się w lewo i stanie zupełnie pionowo. Jeśli uciekła nam w lewo, przesuwamy kursor lekko w lewo, aż pokaże się dymek z minusem i pojedynczymi kliknięciami dostrajamy NAV. W momencie, kiedy igła jest pionowo, wskazanie kursu znajdujące się na „godzinie 12” obrotowej tarczy wskaże nam kurs, którym powinniśmy lecieć by trafić do radiolatarni. W moim przypadku obrotowa tarcza wskazała kurs 75 stopni
Musisz tak kręcić tą tarczą, aż igła ustawi się pionowo. To oznacza, że jesteś na radialu tego nadajnika VOR.
Radial to jest linia przechodząca przez FIX i biegnąca w określonym kierunku.
Nie oznacza to, że lecisz po tym radialu (to osiągniesz jeśli lecąc będziesz utrzymywał igłę wskaźnika pionowo). Póki co znalazłeś jedynie radial na którym jesteś dzięki czemu wiesz gdzie jest pomoc nawigacyjna - właśnie na tym znalezionym kursie.

Potem ustawiasz HDG i lecisz w odpowiednim kierunku.
Dla porządku (tego poradnik nie wyjaśnia) warto pamiętać, że znajdując radial należy znaleźć radial w stronę pomocy (biała strzałka pod igłą wskazuje górę, na pierwszej ilustracji wskazuje górę, na drugiej - dół - po minięciu pomocy). Gdyby kręcić OBS w lewo, a nie w prawo to kurs odlotowy znaleziono by wcześniej.
Otóż nie rozumiem na jakiej podstawie i jak wyliczyć to 75 stopni korekty. (Nie umiem tego odszukać na OBS i wstukać na HDG w wyniku czego zamiast lecieć na VOR JEG (115.60) skręcam po starcie w Pyrzowicach ( na włączonym AP) w prawo i zbaczam z kursu.
Po kolei i na spokojnie:
1. Ustaw częstotliwość radia na 115.60.
2. Zlokalizuj pokrętło OBS.
3. "Pokręć" tym pokrętłem klikając w polu do zwiększania (+) lub zmniejszania (-) wartości. Jeśli tarcza się kręci - super, można przejść do następnego punktu.
4. Kręć tak długo aż igła wskaźnika ustawi się pionowo.
5. Sprawdź czy biała strzałka pod igłą pokazuje w górę.
6. Odczytaj kurs nad żółtą strzałką na górze wskaźnika.
7. Zlokalizuj pokrętło HDG na kompasie i naucz się kręcić wskaźnikiem HDG.
8. Ustaw HDG na kurs odczytany z OBS.

Jeśli AP już działa w trybie HDG to samolot skręci na wybrany kurs i będzie go utrzymywał. Pamiętaj, że kurs do radiolatarni może się zmieniać jeśli wiatr Cię zniesie.
Ostatnio zmieniony pn 04 lip, 2011 16:49 przez wojtek_84, łącznie zmieniany 1 raz.
Vinion
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki. Przetestuje to rano i odpowiem.Większość tego co opisujesz zrobiłem, ale zawsze mi coś umknie. :)
Lindberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Poland

Post autor: Lindberg »

Jak to miło gdy na zadane pytanie pada szybka i prosta odpowiedź bez wymądrzania się i filozofowania co zdarza się na naszym forum nad wyraz często.
Brawo wojtek_84.
Pozdro. :D

[ Komentarz dodany przez: RzEmYk: Pon 04 Lip, 2011 16:40 ]
Jak widać odrobinę wysiłku ze strony autora pytania, to i nastawienie inne. Nie jest to kolejny pusty post w stylu pokażcie_mi_bo_mi_się_nie_chce_czytać.
Vinion
Cadet
Cadet

Powiem wam że nadal to samo.

Zrobiłem wszystko po kolei tak jak napisał wojtek_84.
Potem wziąłem to na chłopski rozum i zamiast w panelu radia kliknąć HDG kliknąłem utrzymywanie kursu NAV i w tym momencie samolot zaczął sie kierować na planowaną trasę VOR JED -> NDB -> VOR RZE. Może w tym poradniku autor coś przeskoczył ? Nie wiem ale jak na razie idzie według planowanej trasy.

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony pn 04 lip, 2011 16:07 przez Vinion, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Potem wziąłem to na chłopski rozum i zamiast w panelu radia kliknąć HDG kliknąłem utrzymywanie kursu NAV
1. Po jakim tem? Nie wiemy co zrobiłeś najpierw.
2. To jest poradnik i nie ma żadnego "na chłopski rozum".
Nie wiem ale jak na razie idzie według planowanej trasy.
Czyli według fsGPSa ;) samolot pilotuje pilota ;)

A możesz (pisząc poprawnie) napisać co dokładnie zrobiłeś? Który element poradnika i tego co ja rozpisałem nie wychodzi Ci? Bo szczerze mówiąc - nie wiem gdzie tu można popełnić błąd - a nie piszesz co Ci nie działa.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

Wychodzi mu. Jak rozumiem odczytał kurs radiala w punkcie pomiaru ale zamiast lecieć z tym kursem włączył nawigację wg tego radiala. Podejrzewam, że zamiarem autora było nauczenie odnajdywania kursu w kierunku pomocy. Vinion zamiast tego wykonał DCT JED.

Piotr
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

wojtek_84 pisze:Radial to jest linia przechodząca przez FIX i biegnąca w określonym kierunku.
Uściślijmy, że radial jest to kąt między południkiem magnetycznym radiolatarni a kierunkiem rzeczywistym od radiolatarni (lub też danego FIXa).

A dla autora pytania, jeszcze coś do poczytania:
http://www.gislab.ar.wroc.pl/server.ftp ... 0vfcfs07m5
http://heading.pata.pl/ => http://heading.pata.pl/vor.htm
A na deser: http://www.luizmonteiro.com/Learning_VOR_Sim.aspx
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Vinion
Cadet
Cadet

Nagram 11.07.2011 ponieważ wyjeżdżam na wakacje. Nieprzewidziane "last minute".
Vinion
Cadet
Cadet

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Vinion pisze:Oto Filmik
Technicznie:
- nam nie zależy na tym, żeby oglądać co masz na pulpicie.
- mogłeś zmaksymalizować okienko albo nagrywać tylko to co w okienku.
A merytorycznie:
Obowiązkowo przeczytać gschool_pl.pdf: viewtopic.php?p=10059#10059. Musisz zrozumieć czym i po co kręcisz oraz co z tego można odczytać. Nie da się nauczyć wszystkiego z jednego krótkiego poradnika.

Na OBS1 ustawiłeś kurs na radiolatarnię, wystarczy odczytać wartość z tarczy.
Kręcenie tarczą ADFu nic Ci w tym przypadku nie da.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

I wszystko jasne... kręcisz tarczą radiokompasu zamiast pokrętłem Heading wskaźnika autopilota, które (to pokrętło) jest z prawej strony (na dole) żyrokompasu.

Pokręć tym drugim pokrętłem HDG, które znajdziesz w Cessnie i ustaw wskaźnik autopilota na odpowiednim kursie.

Wtedy się uda...
Vinion
Cadet
Cadet

Ok zobaczymy. Zawsze coś przegapię, ale proszę się nie śmiać bo dopiero się uczę.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nikt się nie śmieje, ale bez samodzielnej nauki i zrozumienia przyrządów się nie obejdzie.
wojtas
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMM

Post autor: wojtas »

Cześć Wam.
Nie ma sensu zakładać osobnego wątku, bo pytanie dotyczy tej właśnie szkółki. Mam problem na etapie planowania lotu. Nie mogę odnaleźć na mapie nadajnika NDB SA Mielec. Latam na FSX. Czy to możliwe, że w tej wersji symulatora nie znajdę tego nadajnika?
Przeczesałem cały fragment mapy i nic. Odnalazłem w sieci jego współrzędne i w ten sposób próbowałem znaleźć go na mapce w FSX, ale nie ma go tam. W opcjach mapy mam włączone pokazywanie wszystkich elementów mapy.
Co jest grane? Już kiedyś przerabiałem szkółki z Aztec.pl i z tego co pamiętam nie miałem takiego problemu. Prosiłbym o pomoc. Może jest jakiś sposób na wyszukanie go.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Nie ma go w FSX. Pobierz scenerię Mielca ze strony PL VACC - wtedy się pojawi:
http://www.pl-vacc.org/pol3/files.php?d=1
wojtas
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMM

Post autor: wojtas »

Dzięki. Rzeczywiście tu leżał pies pogrzebany.
ODPOWIEDZ