Z tego że jest to mój pierwszy post, a zarazem temat chciałbym się krótko przedstawić.
Mam na imię Aleksander (14) i lotnictwem interesuje się od kiedy sięgam pamięcią.
A co do mojego problemu.
Od 3 dni próbuje wykonać lot opierający się o poradnik ""Szkoła latania dla początkujących" . Wszystko mi idzie gładko aż do tego momentu
Otóż nie rozumiem na jakiej podstawie i jak wyliczyć to 75 stopni korekty. (Nie umiem tego odszukać na OBS i wstukać na HDG w wyniku czego zamiast lecieć na VOR JEG (115.60) skręcam po starcie w Pyrzowicach (przy włączonym AP) w prawo i zbaczam z kursu.Teraz włączmy z powrotem pauzę i skupmy się na kwestii nawigacji na tę radiolatarnię. Naszym celem jest lot prosto na tę radiolatarnię i musimy odszukać kurs który nas bezpośrednio do niej. Aby tego dokonać, ustawiamy kursor na pokrętle OBS znajdującym się na wskaźniku NAV tak, by dymek z podpowiedzią pokazał +. Przyciskamy teraz klawisz myszy. Tarcza odbiornika zacznie się obracać. Obracamy ją tak długo, aż pionowa igła przesunie się w lewo i stanie zupełnie pionowo. Jeśli uciekła nam w lewo, przesuwamy kursor lekko w lewo, aż pokaże się dymek z minusem i pojedynczymi kliknięciami dostrajamy NAV. W momencie, kiedy igła jest pionowo, wskazanie kursu znajdujące się na „godzinie 12” obrotowej tarczy wskaże nam kurs, którym powinniśmy lecieć by trafić do radiolatarni. W moim przypadku obrotowa tarcza wskazała kurs 75 stopni. Nie będziemy teraz prowadzić Cessny ręcznie, lecz wspomożemy się autopilotem. Odnajdujemy główny kompas na środku panelu samolotu i podobnie jak pokrętłem OBS, teraz kręcimy pomarańczowym pokrętłem HDG. Zauważmy, że pomarańczowy znacznik na kompasie zaczyna wędrować po okręgu. Ustawiamy go na odczytany wcześniej kurs, czyli 75 stopni. Teraz należy poinformować autopilota, że ma utrzymywać ten kurs. Otwieramy panel radia i na dole, w sekcji autopilota klikamy przycisk HDG. Zamykamy panel autopilota i wyłączamy pauzę. Zauważymy, że samolot natychmiast zacznie skręcać. Teraz jesteśmy odciążeni od pilnowania zarówno wysokości, jak i kursu. Autopilot sam się o to zatroszczy. Samolot wykona nawrót.
Myślę że ukazałem mój problem dość jasno (leciałem Cessną 172).
Jeżeli popełniłem jakiś błąd w pisowni czy nie do tego działu należało dać temat to przepraszam. Uczę się.
Pozdrawiam wszystkich pilotów.