UK2000 Heathrow V2 FSX Problem z runwayami

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Michael1986
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

UK2000 Heathrow V2 FSX Problem z runwayami

Post autor: Michael1986 »

Mam taki oto problem z Heathrow. Chciałbym lądować i startować z zestawu runway-ów 27L/R. Natomiast defaultowe ATC zawsze wybiera Runway 9L/R. Miałem taki sam problem na innych wersjach tego lotniska (AVSIM). Ustawiałem wiatr w okolicach 90 i 270 stopni i nic. Próbowałem zmieniać w ADE 1.50 Primary z R09 na R27. Próby z ustawieniami Landing no/false etc w polu primary/secondary też nic nie dały. Dodam, że posiadam FSX + Acceleration oraz Just Flight Traffic X i wspomniany UK2000 Heathrow V2 z updatem afcadów (ade).
Awatar użytkownika
thomas858
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Żabno/EPKK

Post autor: thomas858 »

Powiem Ci tak deafultowe ATC jest głupie jak but. :D Nie interesuje go pogoda ani pora dnia, sadza samoloty bez ładu i składu tam gdzie chce. Radzę zaopatrzyć się w jakiś dodatek (Radar Contact) albo coś tańszego.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 20:23 przez thomas858, łącznie zmieniany 1 raz.
Płyta: K73SV-TY058V
Chipset: Intel HM65
Pamięć: 4096 MB DDR3 1333 MHz
Dysk: 750 GB SATA 5400 obr./min
Karta: NVIDIA GeForce GT 540M 1024 MB
S.O: Windows 7 HP 64.
Michael1986
Cadet
Cadet

Dzięki za radę. Widać nie ominie mnie zmiana ATC. Racja ATC z FSXa czasami głupieje. Przynajmniej wiem, gdzie jest tego błędu przyczyna. Nie ma się co kopać z koniem. Zaopatrzę się jakieś sensowniejsze ATC. Przeczytałem jeszcze na innym forum o tym przypadku i faktycznie jest parę lotnisk (w tym EGLL), które mają przypisane jakieś tam własności reagowania na warunki atmosferyczne, co rzekomo spowodowane jest z problemami "wietrznymi" w realu.
Michael1986
Cadet
Cadet

Odkryłem źródło błędu. Otóż miałem ustawiony defaultowy lot ze schematem pogodowym Clear Weather. I używając go zmieniałem tylko siłę i kierunek wiatru. Zmieniając jednak schemat na inny (np. standardowy Fair Weather) można używać wiatru do zmiany preferowanego pasa startu/lądowania. Co więcej używając Fair Weather można usunąć chmury (jeśli ktoś tak jak ja lubi bezchmurne niebo) i zmienić kierunek wiatru (w moim przypadku 270 stopni), ustawiając siłę wiatru "aż" na 0 kts. Mogę także ustawić kierunek wiatru tylko na danej stacji pogodowej (np. EGLL) i też działa. :D
ODPOWIEDZ