Paliwo i zbiorniki w samolocie (Pytania)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Piotr_17

Paliwo i zbiorniki w samolocie (Pytania)

Post autor: Piotr_17 »

Cześć wszystkim miłośnikom latania od dawa interesowało mnie złużycie paliwa w samolocie . Miałem zamiar na lekcjach w aeroklubie sie zapytac ale jak zwykle zapomniałem więc zapytam i was oto moje pytania
1)w B 767-300 znajduja się 3 zbiorniki tzn LEFT CENTER i RIGHT a mnie interesuje czemu w centralnym zbiorniku paliwo ubywa najwolniej i czy to żle wpływa na lądowanie mam na myśli czy samolot może zanurkowac w beton ?
2)czy jest mozliwość wylądowania np 767-300 z połową baku bez żadnego uszczerbku?(nigdy nie próbowałem)
3) W Fs 2004 w Fuel and .... (wiecie tam gdzie się ustawia paliwo) jest rysunek samolotu a to kułeczko w środku niego to środek ciężkości (tak mi się zdaje) Jeśli tak to czy jest możliwość przesuniecia go jeśli tak to w jaki sposób.!?

dzięki to wszystko, mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto odpowie mi na te pytania
thx
Piotr
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Ja w symulatorze lądowałem przy niemal pełnych zbiornikach, ale w rzeczywistosci grozi to wybuchem więc jest zabronione.
Piotr_17

Post autor: Piotr_17 »

A co do pozostałych pytań czy nik nie jest mi w stanie na nie odpowiedzieć ?? :cry:
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Piotr_17 pisze:A co do pozostałych pytań czy nik nie jest mi w stanie na nie odpowiedzieć ?? :cry:
Jesśli chodzi o zużycie paliwa z poszczególnych zbiorników, to w większości samolotów wyposażonych w taki układ (left+center+right) paliwo ze zbiornika centralnego spalane jest w pierwszej kolejności, natomiast paliwo w skrzydłach zostaje jak najdłużej. Spowodowane jest to tym, iż paliwo w skrzydłach, jako naturalny balast, pełni rolę pewnego zabezpieczenia anty-flatterowego (chodzi o samowzbudne drgnia skrzydeł). Pozatym, w przypadku awarii pomp paliwowych, zbiorniki skrzydłowe mogą zasilać silniki grawitacyjnie, co nie jest możliwe w przypadku zbiornika centralnego. Powyższe informacje dotyczą głównie samolotów Airbus, ale z tego co wiem, w Benkach jest podobnie. Nie wiem więc dlaczego, u Ciebie jest odwrotnie, tzn. paliwo ze środka spalasz najwolniej. Podejżewam, że dotyczy to freewarowych samolotów, polecam np. PSS A 320/330/340, czy PSS 777, tam układ paliwowy działa jak trzeba.
Co do lądowania z paliwem, to każdy samolot posiada określoną maksymalną masę do lądowania, przekroczenie której grozi katastrofą.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Dodam jeszcze ciekawą rzecz jaka wyczytałem w tutorialu do PMDG, do ktorego (tutoriala) link podawałem na forum.
Otóz jesli w centralnym zbiorniku jest wiecej paliwa niz 1000 lbs, zbiorniki w skrzydłach muszą być pełne. Czyli nie mozna sobie dac w centralnym np. 1500 lbs a w skrzydła po np. 50 % paliwa.
Nie wyjasniono dlaczego tak jest ale mysle, ze chodzi wlasnie o wymienone wyzej zachowanie balansu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ