Dylemat nad wyborem samolotu - E145 vs AT75

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Witam
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc pytam tu. Jaki samolot był by lepszy dla pilota średnio zaawansowanego? Embraer 145 czy ATR 72-500. Mam trochę oszczędności i zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych samolotów. I tu do was pytanie, który mi polecacie.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Oba są fajne i realistyczne, zależy czy wolisz turbopropa czy odrzutowiec.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W sumie chyba odrzutowca. Mam jeszcze jedno pytanie a w sumie dwa. Czy do Embraera jest jakiś polski poradnik? Wiem że jest oczywiście manual ale jest angielski a taki dobry to ja z angola nie jestem. A drugie pytanie brzmi czy FMC programuje się tak samo czy podobnie czy zupełnie inaczej we wszystkich samolotach?
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

trendus pisze:W sumie chyba odrzutowca. Mam jeszcze jedno pytanie a w sumie dwa. Czy do Embraera jest jakiś polski poradnik? Wiem że jest oczywiście manual ale jest angielski a taki dobry to ja z angola nie jestem. A drugie pytanie brzmi czy FMC programuje się tak samo czy podobnie czy zupełnie inaczej we wszystkich samolotach?
Róznice w FMC występują w różnych typach samolotów. Skoro myślisz o EMB... to trochę Ci namieszam i zaproponuję to nowe cacko:
http://www.flight1.com/products.asp?product=fokkerjet
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Poradnik jest bardzo dobry, lecz po angielsku, FMC działa podobnie (zależy do jakiego FMC porównujesz, bo np. FMC 738 od tego z 744 różni się bardzo niewiele).
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

JeV pisze:Skoro myślisz o EMB... to trochę Ci namieszam i zaproponuję to nowe cacko:
http://www.flight1.com/products.asp?product=fokkerjet
Jako wstęp proponuję darmowy Project Fokker 3.0.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Na darmówkach Fokkerach już latam i muszę przyznac że są naprawdę fajne a ten płatny Fokker też wygląda bardzo dobrze. A co do FMC to chodzi mi o to czy w różnych samolotach FMC obsługuje się podobnie bo jeśli tak to programowac FMC mógł bym się nauczyc z poradnika ATR,744 lub 737NG do których są poradniki polskie. Bo wydaje mi się że z przełączaniem odpowiednich pstryczków na Overhead żeby zapewnic zasilanie lub żeby odpalic silniki to sobie poradze z angielskich manuali. Gorzej z tym FMC który obawiam się że będzie dla mnie czarną magią i moge nie poradzic sobie z jego obsługą dlatego pytam o polskie poradniki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Poradników do FMC w Internecie jest wieeeele... Na aztecu jest poradnik do B737NG PMDG, B747-400 PMDG, ATR72 Fligh1... Programowanie FMC wygląda w wielu samolotach prawie że identycznie, także bez problemu bęzdiesz mógł zaprogramować B767 jak przeczytasz o B747 lub 737...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Obsługa FMC jest prostsza niż się zdaje. Nawet na Aztecu masz zestaw poradników do samolotów, w których są opisane rozbudowane podstawy programowania.
W zasadzie jak się nauczysz programować FMC np. w B737, to będziesz umiał zaprogramować FMC w całej serii samolotów Boeing. Nieco różni się MCDU Airbusa, ale znów - jeśli się nauczysz np. A320, to będziesz umiał programować całą linię A3x0.
W Fokkerze jest taka hybryda sposobu programowania Boeinga i Airbua, ale też do załapania.
MDek jest zbliżony do Boeinga pod względem FMC.
ATRek również jest zbliżony do Benka.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wybór padł chyba na ATRa. Jeszcze to przemyśle ale to będzie już chyba ostateczna decyzja. Dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze.

P.S. Jak będzie wyglądac na ATR klatkowanie na moim kompie. Dodam że latam raczej na panelu 2D żadko na VC i czasami lukam na Spot View. Mój komp to AMD Athlon 64 3200+, 512ram, Ati Radeon Xpress 200 series i joy Saitek Cyborg Evo
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Będziesz musiał ograniczać się z rozdzielczością tekstur ze względu na małą ilość RAMu, no i rewelacji nie wróżę ze względu na tragiczną kartę graficzną.
Jednak uważam, że będzie się dało przeżyć.
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Witam ! w sumie to takie małe OT, ale sie podepnę się pod wątek.. , otóż ja też się zastanawiam nad wyborem samolotu, coś klasy ATR (plan to Polska plus ew. LKPR !)
Szukam czegoś co jest na tyle wolne żebym się nie gubił w procedurach, a jednocześnie na przelotowej wyciągnął ze 250 kts IAS.
Przelatałem już się kilkoma modelami darmowymi, i niektóre są wspaniałe.. ale zawsze jest to coś. zacząłem od Dash 7 Shupe'a (wraz z nową wersją w VC Ver 2 ) , potem na tapetę poszedł DASH 8Q-300 Frolova "FANDA" wraz z poprawką do FS9 . Tu już zaczęła się poważna walka z check-listami...., i jeszcze ATR72-500 (Duńska kompilacja...ATR'ka Castaner'a) ,
(a propos mam z nim problem, może ktoś pomoże... po wylądowaniu włączam revers "F2" , potem wyłączam "F1" i od tego momentu jak dodam gazu przepustnicami to jedzie do tyłu :( , i nie mam na to pomysłu , a druga rzecz to że on ma tylko COM1 , COM2 jest zablokowany bo samolot byl pisany pod FS2002 standard !, a ja tego nie umiem odblokować :( (dwa COM'y się przydają w VATSIM'e)

zaczałem szukać w Payware, no i polecono mi DASH-8 PSS (hm.. ale PSS'a zabrakło..)
więc chyba zostaje F1 ATR.

sorki za OT, ale może jakiemuś inne czytającemy NEWBIE coś się przyda.
pozdrawiam

Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

RzEmYk pisze:Będziesz musiał ograniczać się z rozdzielczością tekstur ze względu na małą ilość RAMu, no i rewelacji nie wróżę ze względu na tragiczną kartę graficzną.
Jednak uważam, że będzie się dało przeżyć.
Wiem że komp nie jest niestety za dobry ale coś sie nie moge zebrac żeby go ulepszyc. A i kaski brak. Poza tym to on był kupowany jakieś 4 czy 3 lata temu kiedy komputer z 512ram był luksusem teraz jest już gratem.
Obrazek
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam
Kupiłem ATRa w wersji download. Skusiła mnie do tego szybkośc realizacji i cena (prawie 50 zł mniejsza niż w wersji box). [Za] Niedługo spróbuje napisac jakąś recenzje tego produktu. Na razie powiem że lata się bardzo dobrze i że wart był wydania tej stówy.
Ostatnio zmieniony pt 23 maja, 2008 19:43 przez trendus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Recenzji jest aż nad, więc nie musisz.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ale z tego co wiem to nie ma żadnej polskiej. Jeśli jest to mi uświadomcie.
Obrazek
ODPOWIEDZ