Ground traffic czyli ruch pojazdów na lotnisku...

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mayonez

Ground traffic czyli ruch pojazdów na lotnisku...

Post autor: mayonez »

Witam,

Chciałbym aby na tworzonym przeze mnie lotnisku pojawiły się moje pojazdy w ruchu.
Wiem, że jedną z dróg aby to uzyskać, jest stworzenie niewidocznego lotnista i zrobienie pliku trafic dla modeli pojazdów. Nie jest to jednak takie jasne dla mnie więc chciałbym zadać pytanie, czy ktoś wie:
1. czy model samochodu musi być wyeksportowany jako .bgl czy jak zwykły model samolotu?
2. czy trasę dla takiego samochodu można wyznaczyć na pliku AFCAD z układem lotniska, czy musi on być tworzony na osobnym pliku AFCAD? Tu przyznam, że przeglądałem płatne scenerie, które mają ground traffic i niestety nie znalazłem osobnego pliku a w pliku AFCAD dla tych lotnisk niczego takiego nie ma...
3. Jeżeli musi byc osobny plik AFCAD z "niewidocznym" pasem startowym i taxiwayami to w jaki sposób go zrobić (chodzi mi o praktyczne podejście, podstawy jeżeli chodzi o AFCAD znam)
4. czy zna ktoś dobry tutorial dla takiego zadania, lub zna linki do sensownych porad?

Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź...
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

O ile się nie mylę, animacje są tworzone w programie gmax. Gdzieś tak czytałem, ale nie potrafię tego znaleźć. Wiem, bo kiedyś sam się brałem za robienie scenerii, ale to chyba nie było moje powołanie :D Poszukaj sobie na temat tworzenia animacji w gmax. Chyba będziesz potrzebowal SDK.

Pozdrawiam.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tworzenie pojazdów naziemnych jako ruch AI jest wykorzystywane przy statkach czy pociągach, to się raczej nie sprawdzi przy pojazdach obsługi naziemnej.
2. czy trasę dla takiego samochodu można wyznaczyć na pliku AFCAD z układem lotniska, czy musi on być tworzony na osobnym pliku AFCAD? Tu przyznam, że przeglądałem płatne scenerie, które mają ground traffic i niestety nie znalazłem osobnego pliku a w pliku AFCAD dla tych lotnisk niczego takiego nie ma...
To jest animowana część scenerii, nie traffic.
ODPOWIEDZ