start samolotu

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

start samolotu

Post autor: cuube »

Zawsze startowałem przepustnicą na full i zmniejszałem ciąg po osiągnięciu 250 węzłów, ale w myśl zasady 'as real as gets' tak chyba nie wypada... W sumie problem dotyczy PMDG 737 (innych samolotów też, ale ten mnie interesuje najbardziej).

W manualu jest napisane, żeby podnieść dziób po uzyskaniu V2 i wznosić się z prędkością V2 + 15 do 1000 ft. I tutaj moje pytanie - bo startujemy (przynajmniej ja tak robię) z mocą na full podnosimy dziób i... Tutaj nie wiem jaki jest najbardziej optymalny wariant? Na TO/GA samolot mi przekracza nieco V2+15, ale zwalnia i wytraca jakieś 10-20 węzłów - i czy jest to dopuszczalne (tzn chodzi mi o to wytracanie prędkości na początku wznoszenia)? Oraz jak sprawa wygląda przy sterowaniu ciągiem ręcznym - tzn mamy moc przepustnicy na full, osiągamy V2, podnosimy dziób i? Od razu zmniejszacie ciąg czy jeszcze chwile czekacie i później również wytracacie prędkość?

Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Właśnie z tego korzystałem, chociaż czytając je jeszcze raz nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem sens zdania:
Maintain a minimum of V2 + 15 knots during initial climb.
Niby jest napisane, że to początkowa prędkość, ale...
Above 1,000 feet, set flaps up maneuvering speed. Verify climb thrust is set and proper mode is annunciated.
I właśnie tego nie jestem już na 100% pewny. Czy po przekroczeniu 1000 stóp klapa mają być zamknięte, a prędkość ustalona na 250 KIAS (załóżmy, że 250 oczywiście) czy dopiero mam zacząć zamykać klapy i dążyć do osiągnięcia tej prędkości 250 KIAS?
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

A jakbyś to przetłumaczył? Moim zdaniem tak:
...Powyżej 1,000 ft schowaj klapy...
Więc staraj się robić tak, aby powyżej 1000 stóp mieć prędkość dochodzącą do Twoich 250kt i około tej wysokości schować klapy.
pierwszy Twój cyctat odnosi się do "minimalnej prędkości początkowej" wchodzenia na pułap.
Piloci czasami dają na pasie ciąg na nominal i przy ~30/40 kts dają przepustnice na fulla. Można tak robić dla konfortu pasażerów lecz tylko wtedy jak mamy zapas pasa a samolot jest lekki - bo jak załadowany to i tak się wolno ropędza ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Piloci dają połowę ciągu nie dla komfortu pasażerów ;) Czasami zresztą robi się to na zaciągniętych hamulcach. Oczywiście, jeśli mówimy o tym samym!
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

cuube pisze:Właśnie z tego korzystałem, chociaż czytając je jeszcze raz nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem sens zdania:
Maintain a minimum of V2 + 15 knots during initial climb.
Niby jest napisane, że to początkowa prędkość, ale...
Above 1,000 feet, set flaps up maneuvering speed. Verify climb thrust is set and proper mode is annunciated.
I właśnie tego nie jestem już na 100% pewny. Czy po przekroczeniu 1000 stóp klapa mają być zamknięte, a prędkość ustalona na 250 KIAS (załóżmy, że 250 oczywiście) czy dopiero mam zacząć zamykać klapy i dążyć do osiągnięcia tej prędkości 250 KIAS?
Na 1000ft chowasz klapy (nie wcześniej) i najpóźniej wtedy zmniejszasz ciąg. Po schowaniu klap rozpędzasz do 250. Oczywiście cały czas prędkość musi rosnąć, a wariometr na plusie. Po minięciu ograniczeń prędkościowych dobrze jest rozpędzić się jeszcze do prędkości najlepszego wznoszenia. (Best Rate of Climb)

A jak już to zrozumiesz to jeszcze procedury ograniczeń hałasu i zminimalizowania ciągu potrzebnego do startu polecam ;)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

bo startujemy (przynajmniej ja tak robię) z mocą na full
Prawie nigdy nie startuje się używając pełnej mocy silników - poczytaj o derate i assumed temperature, obejrzyj diagramy na Smartcockpit.
O starcie trochę jest tutaj.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Aaben pisze:Na 1000ft chowasz klapy (nie wcześniej) i najpóźniej wtedy zmniejszasz ciąg.
No właśnie tylko tego za bardzo nie rozumiem - czy na 1000 stopach mam mieć całkowicie schowane klapy czy dopiero mam zacząć je chować? Bo korzystając z FMC to on określa prędkości chowania poszczególnych klap (ale to już inna bajka).
Aaben pisze:A jak już to zrozumiesz to jeszcze procedury ograniczeń hałasu i zminimalizowania ciągu potrzebnego do startu polecam ;)
Hehehe - to już nie tak prędko. :)
PZL Belfegor pisze:Prawie nigdy nie startuje się używając pełnej mocy silników - poczytaj o derate i assumed temperature, obejrzyj diagramy na Smartcockpit.
Faktycznie kiedyś o to pytałem, ale szczerze mówiąc zapomniałem o tych 70%... :oops: Dzięki za przypomnienie i za źródła materiałów. :)
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Zwracam honor, kierowałem się doświadczeniami dawnymi jak to miałem zaszczyt być w kokpicie Tupoleva podczas lotu. Tam różnie robią, radziecki D30-KU ni jak porównywać do teraźniejszych wytworów jajogłowych z zachodu.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

cuube pisze:
Aaben pisze:Na 1000ft chowasz klapy (nie wcześniej) i najpóźniej wtedy zmniejszasz ciąg.
No właśnie tylko tego za bardzo nie rozumiem - czy na 1000 stopach mam mieć całkowicie schowane klapy czy dopiero mam zacząć je chować? Bo korzystając z FMC to on określa prędkości chowania poszczególnych klap (ale to już inna bajka).
No to trzeba czytanie ze zrozumieniem trochę podszkolić, eh. Napisałem bardzo przejrzyście chyba, że klapy ZACZYNASZ chować po przecięciu 1000ft dla norm. proc. Jakiś czas chowanie trwa. Wcześniej nie polecam, bo jednak każdy samolot traci przy tym trochę siły nośnej, która jest później rekompensowana przyrostem prędkości. I dlatego musisz mieć też v2+15, bo inaczej samolocik przepadnie za mocno.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Aaben pisze:No to trzeba czytanie ze zrozumieniem trochę podszkolić, eh. Napisałem bardzo przejrzyście chyba, że klapy ZACZYNASZ chować po przecięciu 1000ft dla norm. proc. Jakiś czas chowanie trwa.
No właśnie z tymi klapami nie byłem do końca pewien dlatego wolałem się zapytać niż popełniać błąd. :) Dzięki wielkie za pomoc. :)
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

cuube pisze:
Aaben pisze:No to trzeba czytanie ze zrozumieniem trochę podszkolić, eh. Napisałem bardzo przejrzyście chyba, że klapy ZACZYNASZ chować po przecięciu 1000ft dla norm. proc. Jakiś czas chowanie trwa.
No właśnie z tymi klapami nie byłem do końca pewien dlatego wolałem się zapytać niż popełniać błąd. :) Dzięki wielkie za pomoc. :)
To kiedy chowasz klapy, redukujesz ciąg, rozpędzasz się, w 90% zależy od procedur antyhałasowych. W większości przypadków używa się icao level A anti noise procedure (v2+10/20 kts do 3000ft, dopiero potem rozpędzenie i schowanie klap).
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Gdzie można znaleźć coś takiego jak linia redukcji ciągu dla B747?
Lub jakie temperatury są odpowiednie do masy samolotu podczas startu?
Szukam tego dwa dni ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.
P43+Quad core q8300+9600GT
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Hasło do szukajki: topcat.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ