MNM SECT ALT

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

strzelec 468

MNM SECT ALT

Post autor: strzelec 468 »

Witam. Jak w temacie chciałbym się zapytać co na mapkach oznacza MNM SECT ALT.
Domyślam się że chodzi o minimalną wysokość w danych obszarach w danych odległościach.
Ale załóżmy że w retracku mam MNM ALT 900. A niżej jest oznaczenie MNM SECT ALT 1000 46km. Jak mam się zachować? tzn kiedy moge spokojnie przejsc na minimalną wysokosc retracka?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jak w temacie chciałbym się zapytać co na mapkach oznacza MNM SECT ALT.
To minimalna bezpieczna wysokość, na jaką możesz zejść w promieniu 25 nm i nie być zagrożonym zdarzeniem z ziemią ani jakimkolwiek obiektem naziemnym (ba, masz nawet 1000 stóp zapasu).
Ale załóżmy że w racetracku mam MNM ALT 900. A niżej jest oznaczenie MNM SECT ALT 1000 46km. Jak mam się zachować? tzn kiedy moge spokojnie przejsc na minimalną wysokosc retracka?
Na minimalną wysokość racetracka możesz zejść... w racetracku ;) Podejścia są tak opracowane, byś wszedł w racetrack powyżej MSA, a potem zniżał pozostając bezpiecznym od kolizji.
strzelec 468

Post autor: strzelec 468 »

Wielkie dzięki :). A tak przy okazji co oznacza ten skrót "MSA"? Powoli te skróty zaczynają mi się mylić, chyba za dużo chce wchłonąć wiedzy na raz :D
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

MSA to minimum sector altitude.
ODPOWIEDZ