CS B727 VOR LOC + nawigacja

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Amen
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Polaniec

CS B727 VOR LOC + nawigacja

Post autor: Amen »

Witam.

Przesiadłem się na ten samolot z 767 od levela, na którym wylatałem wiele godzin, wiele długich tras i nie sądziłem, że 727 sprawi mi problem :)

Bez FMC lata się specyficznie, ustalam trasę w GPS przez defaultowy planner. Po ustawieniu VOR LOC samolot nie kieruje się na wybrany vor i nie podąża dalej trasą lecz leci prosto bez reakcji bądź leci w kierunku najbliższego Vor'a i dalej prosto. Szukałem przełącznika GPS/NAV ale nie znalazłem dlatego też keruję do Was pytanie czy znajdę w tym samolocie taki przełącznik? Jeśli nie to co mam robić by leciał jak w planie?
Czytałem manual ale mój angielski nie pozwala mi zrozumieć w 100% tekstu zawartego w manualu.
Ostatnio zmieniony śr 14 kwie, 2010 18:40 przez Amen, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Po ustawieniu VOR LOC samolot nie kieruje się na wybrany vor i nie podąża dalej trasą lecz leci prosto bez reakcji bądź leci w kierunku najbliższego Vor'a i dalej prosto.
W instrukcji nie znalazłem nic o VOR lock, trybem autopilota jest NAV lock. By samolot śledził radial, po wybraniu pokrętłem pozycji NAV lock oraz trybu HDG należy wybrać kierunek przecinający radial (pokrętłem HDG), potem samolot powinien go przechwycić i lecieć wzdłuż niego. Lampka VOR/LOC po przechwyceniu powinna zmienić się z pomarańczowej na zieloną.
Szukałem przełącznika GPS/NAV ale nie znalazłem dlatego też keruję do Was pytanie czy znajdę w tym samolocie taki przełącznik?
W manualu nic o tym nie ma, może skrót klawiszowy zadziała.
Amen
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Polaniec

Post autor: Amen »

Bardzo dziękuję. Udało się za pierwszym razem. Można zamknąć.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Amen, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zamknąć można, ale nie ma po co - a nuż kiedyś jeszcze ktoś będzie miał zbliżony problem ;)
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

[FSX] Capitan Sim Boeing 727

Post autor: Ultor »

Mam ten samolot od niedawna a ponieważ nie znalazłem odpowiedniego wątku o nim wiec pozwolę go sobie założyć.

Jak pewnie wiadomo to dziś dość nietypowy airliner bo bardzo stary a więc posiadający proste wyposażenie nawigacyjne (wersja wymodelowana przez CS to chyba pierwszy wariant z 1964 roku!). W związku z tym mam pytania dotyczące nawigacji i sterowania tym samolotem:

1. Autopilot to najwyraźniej Sperry SP-50 Mark IV jak porównałem z dokumentacją techniczną prawdziwego 727. Oczywiście skomplikowany to on nie jest i jego poznanie to kwestia jednego lotu ale moje wątpliwości budzi obecność w tym samolocie także panelu Flight Directora. Jest on skromnie omówiony w manualu i po prostu nie bardzo wiem jak go ustawiać w połączeniu z autopilotem i jak one ze sobą współpracują. Dla porządku podam, że panel F/D ma trzy przełączniki:

- Pitch Command Control - ?
- Autopilot Mode Selector - tryby OFF, GA, HDG, NAVLOC, APPR AUTO, APP MAN
- Altitude Hold - autopilot holds constant airplane altitude if elevator switch engaged. Pitch controller is ineffective. On APPR AUTO switch trips OFF when glide slope engages

Na oko wygląda to tak, że porównując to z panelem autopilota tryby Autopilot Mode na F/D pokrywają się z trybami MAN, HDG, NAVLOC, AUTO G/S, MAN G/S a także z przyciskiem altitude hold. Tak wiec nie wiem czy te tryby włączać na autopilocie czy na F/D cz też tu i tu i jaki będzie tego rezultat?

2. Nawigacja to oczywiście VOR-VOR przede wszystkim bo ten samolot ma dwie radiostacje NAV, dwie ADF oraz prezentujące ich namiary na HSI (sprzężone tylko z radiem NAV1) i RMI (możliwość wyboru VOR1/ADF1 i VOR2/NAV2 na każdej z dwóch igieł) na panelach kapitana i drugiego pilota. Są też dwa mierniki odległości DME na obu panelach sprzężone tylko z NAV1 co jest chyba błędem. Jest też rzecz jasna defaultowy GPS w charakterze pomocy. Moje pytanie to czy flight plan stworzony w plannerze FSX i oparty na V/J-ways da się lecieć z tak wyposażonym samolotem w ogóle bez cheatowania z nawigacją GPS jak robi wiele osób z forum CS? Mam na uwadze namierzanie skrzyżowań (intersections) przy pomocy VOR/DME i ADF.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Na pytania nie odpowiem ale może zerknij na dokumentację od Dreamfleet 727. Z tego co wiem, jest to lepszy dodatek, niż ten od CS.
http://www.dreamfleet2000.com/Previews/ ... loads.html
Jest w tym przykładowy lot. Może coś Ci rozjaśni.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki!

- wynika z tego, że po prostu FD w tym samolocie nie może być sprzężony z AP jak w nowszych jetach i służy tylko do pomagania pilotowi w ręcznym prowadzeniu samolotu. W sumie można chyba latać bez niego.
- w tutorialu tylko nawigacja VOR-VOR (NDB). Alternatywnie GA 727 można sprząc z darmowym INS CIVA. Podobno w CS 727 są z tym problemy...

PS. No niestety ten 727 Dreamliner nie ma pod FSX...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chciałbym dodać, ze do tego samolotu jest wiele poprawek zrobionych przez tzw. community oraz fixy od producenta tak, że ogólnie CS 727 trzeba umiejętnie spatchować aby działał jak należy. Na razie znalazłem takie usprawnienia:
- nowy FM dla wersji 727-100 - podobno lata jak prawdziwy wedle tabel osiągów dla odpowiednich nastaw EPR i trymu według TAT i %CG.
- fix DME - otóż ma być tak, że na HSI wyświetlana jest odległość od VOR1 a na wskaźniku alfanumerycznym obok od VOR2
- poprawki na działanie autopilota - lepsze przechwytywanie sygnałów z ILS i poprawne utrzymywanie wysokości lotu. Tutaj w gorszej sytuacji są osoby bez dodatku Acceleration.
- poprawka na świecenie się kontrolki osiągnięcia MDA
- fix na poprawne wskazania wysokościomierza barometrycznego
- korekta poprawiające komunikaty systemu GPWS
- wyjaśnienie działania systemu paliwowego tak aby nie uszkodzić samolotu
- opcjonalnie przełącznik NAV/GPS dla autopilota
Ostatnio zmieniony czw 06 maja, 2010 17:39 przez Ultor, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Temat połączyłem z już istniejącym.
Z tego co wiem, jest to lepszy dodatek, niż ten od CS.
Dreamfleet od starego 727 CS dla FS9 jest uważany za lepszy, ale porównania z tym FSXowym jeszcze nie spotkałem ;)
Co do poprawek, należy zerknąć do której wersji samolotu są przeznaczone - w patchach CS naprawił niektóre problemy. INSa zdaje się można bezproblemowo wrzucić jako panel 2d, ale o umieszczaniu w VC ani łączeniu z autopilotem informacji nie widziałem.
Moje pytanie to czy flight plan stworzony w plannerze FSX i oparty na V/J-ways da się lecieć z tak wyposażonym samolotem w ogóle bez cheatowania z nawigacją GPS jak robi wiele osób z forum CS?
FSowa mapa do planowania lotu opartego o radionawigację oferuje dość mało, ale z odpowiednimi mapami czy programem do planowania lotu jest to możliwe.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No więc tak - bo właśnie jestem "w temacie". ://

Rzecz jasna w FS9 tych samolotów nie znam ale w FSX z CS 727 sprawa wygląda całkiem interesująco. Otóż powrzucałem te wszystkie poprawki dostępne na forach CS i Avsim. Wygląda na to, że likwidują wszystkie istotne bugi jakie CS sam nie zlikwidował do tej pory. Problemem jest to, że brak Acc powoduje, że autopilot działa źle w pewnych sytuacjach bo ACES w SP2 nie dodali jakiegoś sterowania autopilotem obecnego w Acc. Zresztą AP to bez poprawek najsłabszy element CS 727 bo nie trzyma dobrze ścieżki przy lądowaniu oraz ma jakieś problemy z utrzymaniem wysokości. Na szczęście większość tego można już zlikwidować tymi nieoficjalnymi bugfixami.

Co do INS to właśnie przełożyłem zabawę z FS2004 i go zainstalowałem to znaczy ten darmowy CIVA! Okazuje się że działa całkiem dobrze, oczywiście tylko w panelu 2D. W locie testowym używając tylko jednego z dwóch INS i kalibrując go na pasie startowym w uruchomionym samolocie - a więc niezbyt optymalnie - przeleciałem tuż obok wskazanego współrzędnymi geograficznymi VOR odległego o około 50 nm. Plusem CIVA jest implementacja radio-korekcji położenia od VOR/DME o znanych współrzędnych, minusem zaś tylko 9 punktów flight-planu a więc przy większej ich ilości trzeba je wklepywać sukcesywnie do systemu. CIVA obsługuje tez pliki z trasą lotu ale niestety trzeba je napisać ręcznie bo nie jest to format znany z popularnych flight-plannerów, a szkoda! Pozostaje więc tylko ręczna nawigacja VNAV co przy pozbawionym auto-throttle i trybów V/S oraz IAS autopilocie 727 jest trudnym zadaniem. Zresztą jak widzę trzeba nim latać zgodnie z tabelami Performance bo inaczej daleko się nie zaleci. :)

Co do wstawienia CIVA do VC w CS 727 to czytałem na forum Simufly, że niezbyt da się to zrobić.

Co do latania RNAV w 727 bo mam jeszcze program FSBuild, który generuje plan lotu zawierający współrzędne geograficzne kolejnych punktów więc z INS CIVA nie jest to już żadnym problemem. Natomiast opierając się na samej radionawigacji to cóż, są te VOR wokół intersekcji więc mając możliwość triangulacji według dwóch VOR/DME na raz można jakoś na nie trafić, choć to pewnie niewygodne jest...a przez Atlantyk 727 raczej nie latały bez INS lub alternatywnie systemu OMEGA.

A tak przy okazji mam pytanie: czy w latach 1960-80, gdy królował 727, drogi powietrzne prowadziły tylko od VOR do VOR czy już wtedy jakieś intersections niepowiązane z nimi wprowadzono? Czysty 727 ma bowiem tylko sprzęt do radionawigacji.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jeszcze co do INS, może tego nie znasz:
http://www.v1-rotate.org/index.php?page=ins
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ